
COVİD-19 DİŞ TEDAVİSİNİ NASIL ETKİLEDİ?
Corona Virüsü nedir?
Konu İçeriği
Corona Salgınında Diş Tedavisi
Corona salgınında diş tedavisi, son günlerde çok sık araştırılmaya başlayan ve merak edilen konulardan birisidir. Başlangıçta asılsız olduğu düşünülen bu hastalık, yayıldıkça ciddiyeti daha net görülmeye başlanmıştır. Dünya çapında her sektöre, insanların ideolojilerine, yaşamlarına ve gelecek planlara etki etmiştir. Tabi ki diş hekimliği alanına da birçok etkisi olacaktır.
Corona salgınına bağlı olarak sosyal izolasyonun öneminden her fırsatta bahsedilmektedir ve ülkeler çapında sıkı önemler alınmaktadır. Toplu halde bulunulan yerlerin kapatılması, sokağa çıkma yasağı tedbirlerinin alınması ciddi yaptırımlardır. Birçok otorite tarafından öngörülen ise “eski normal” düzene dönüşün zor olduğu ve şu anki kadar sert olmayan bir “yeni normal” oluşacağadır.
Diş hekimliğinde bu dönemde yapılacak uygulamalarda, her hasta Covid-19 taşıyıcısı olarak düşünülmeli ve Corona salgınında diş tedavisi için buna göre önlemler alınmalıdır.
Corona Nedir? Corona Salgınında Diş Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
“Covid-19” yaklaşık Aralık 2019’ da başlamış ve Mart 2020’ de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Pandemi olarak ilan edilmiştir. Pandemi kelimesi Dünya çapında önlem alınması gereken bir salgın hastalık olduğunu anlatmaktadır. Sıklıkla duymaya başladığımız, Korona, Koronavirüs ya da Corona Virüsü, bulaşıcılığı çok yüksek olan, özellikle akciğerde tutulan, solunum solunu hedef alan bir virüs olduğun WHO tarafından anlatılmıştır. Herkese bulaşabilen virüs; genellikle belirli bir yaş üzeri, bağışıklık sistemi zayıf, birden fazla kronik hastalığı bulunan kişilerin hayati risk oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre; belirgin özellikler, yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntılarıdır. Peki, Corona salgınında diş tedavisi nasıl yapılacak, diş hekimliği nasıl etkilenecektir?
Diş Hekimleri birçok bulaş ihtimali olan hastalığa karşı mücadele eden bir meslek grubudur. Fakat Covid-19 bunlar arasında, hızlı bulaşabilen dönemsel bir salgındır. Bu yayılımı azaltmak ve bulaş hızını düşürmek için alınması gereken ekstra önlemler vardır. Hekim, sağlık personeli, hasta, herkesin; ciddiyetin farkında olması gereklidir.
Corona Virüs Nasıl Bulaşır?
Şu anki bilimsel veriler ışığında bulaşma yollarını değerlendirirsek, önlemler konusunda daha doğru çıkarımlarda bulunabiliriz.
– Direkt aktarım (öksürme, hapşırma, damlacık inhalasyonu aktarımı)
– Dolaylı aktarımı (ağız, burun ve göz mukoza zarlarıyla temas)
Diş hekimliği işlemleri sırasında kullanılan yüksek hızlı motorlar ortamda Aerosol açığa çıkarmaktadır. Çok küçük tanecikler havada asılı kalabildiği için;
Corona Salgınında Diş Tedavisi İçin Alınması Gereken Önlemler
Dünyada birçok değişikliğe neden olmuş ve olmaya devam eden bu dönemin diş hekimliğinde de ciddi etkileri olacaktır. Bahsedilmekte olan 2 metre sosyal mesafe; ağız içi işlemler yapıldığı için hasta – diş hekimi arasında korunması mümkün değildir. Bu yüzden daha koruyucu ekstra önlemler, cihazlar ve teknikler gelişmeye başlamıştır.
Peki, bu konu ile ilgili ne yapılabilir, parça parça ele alalım
Ağız ve Diş Bakımınıza Daha Fazla Özen Gösterin
Ağız yalnızca Coronavirüs değil, birçok virüs ve bakteri için yaşam yeri olabilir. Kontrol altında tutuması için iyi bir ağız hijyeni sağlamak önemlidir. Günlük 2 kez doğru teknik ile diş fırçalamanız, gerekli görülen kişilerin diş ipi ve gargara kullanması sizi birçok açıdan koruyacaktır.
Hazırlayan: Rabia Tekdemir/ GDH Haber